Почетна

О Установи

Боравак у вртићима

Вртићи

Вртићи

Службе

Јавне набавке

Активности

Контакт

ОБАВЕШТЕЊА ЗА РОДИТЕЉЕ

Ликовна радионица

Павла Симића 9, 2100 Нови Сад, ел. пошта: predskolska.novisad@gmail.com

Телефон: +381 21 420 438, Факс: +381 21 527 547

 

 

Изложба дечјих радова "Од овце до ћилима"

У четвртак, 18. јануара 2018. године у 18 сати, у Музеју Војводине, Дунавска 35, отвара се изложба дечјих радова насталих у оквиру пројекта "Од овце до ћилима", заједничког пројекта Музеја  Војводине и ПУ „Радосно детињство” Нови Сад.


Аутори  пројекта су Владимира Станисављевић, музејски саветник – педагог и Јелена Тишма, стручни сарадник за ликовнo  ПУ „Радосно детињство”.
На отварању ће говорити: мр Тијана Станковић-Пештерац, помоћник директора Музеја Војводине и Мирјана Ђурђев, директор ПУ „Радосно детињство” Нови Сад.
Изложбу отвара: Слађана Велендечић, руководилац Одељења за педагошки рад и односе с јавношћу.
Наступиће деца из вртића ’’Чаролија’’ интерпретцијом композиције ’’Позив на игру’’ уз васпитачице Тању Кузмановић и Катицу Настић.
Пројекат "Oд овце до ћилима" интерактивни је едукативни пројекат осмишљен и обликован примерено узрасној доби, интелектуалним способностима и мотивацији деце старијег и предшколског узраста.  Овај едукативни програм  путем игре и стваралаштва , обједињује сазнања из етнологије, музеологије, музичке  културе,  ликовне и примењене уметности.  
Програм у Музеју Војводине:
На етнолошком делу поставке открили смо како су некада  људи, најчешће жене, производиле текстил, како су припремале вуну и гајиле биљке од којих су правиле различите тканине и употребне предмете. Разгледали смо старинске алатке  и направе; гребена, трлице, преслице и вретена, мотовила, разбој за ткање. Открили смо  начине  бојења вуне и осмишљавања шара и мотива којима су  украшавале текстил. Потом смо гледали и замишљали како су некада баке с пуно љубави и посвећености преле и упредале текстилне нити и ткале разнобојне тканине и ћилиме.
Деца су имала прилику да опипају вуну тек ошишаних оваца, да преду на импровизваним преслицама и такју на  дечјим разбојима. На крају програма у Музеју, деца  су интерпретирала дечју песму ''Позив на игру''.
Програм у вртићима
Све своје искуство из Музеја преточили су у вртићу у чаробне ћилиме,  таписерије , традиционалне етно орнаменте, употребне предмете и накит од вуне. . У процес рада који је реализован у вртићима поред васпитача и ликовних педагога укључене су  и баке.  Оне су својим искуством и знањем допринеле да деца још боље савладају вештине ткања, шивења и креирања предмета који ову поставку чине посебно занимљивом.
У васпитно-образовном процесу у вртићима ПУ „Радосно детињство“ Нови Сад важан сегмент представљају управо овакви програми који, с једне стране, обогаћују дечја животна сазнања, а с друге, музејски простор трансформишу у простор за игру, учење и живљење најмлађих, укључујући и ширу породицу.
У оквиру припреме реализације овог програма  26. Септембра 2017. у 13 сати, у Музеју Војводине уприличена  је едукација и презентација програма за васпитаче и сараднике.
Циљ пројекта је да најмлађи упознају делатност и значај музеја уопште, као и Музеја Војводине и основне музеолошке појмове, да усвоје  елементарна сазнања о културној баштини представљеној на етнолошком делу сталне поставке Музеја која прати начин производње текстила у сеоским домаћинствима 19 века, да развију интелектуалние способности, машту и креативност, да утиче на ширење музејске културе и буђење интересовања за посећивања институција културе, да васпитава  будућу музејску публику.

Учесници програма - вртићи и васпитачи:
•    „Бамби” – Снежана Веселиновић, Драгана Марић
•    „Видовдански звончић” – Душанка Арсенин, Вања Царић
•    „Видовдански звончић” – Љубица Мушицки
•    „Вилењак” – Милка Крејић, Марина Модић
•    „Вилењак” – Снежана Хетнер, Милана Миладинов
•    „Дуга” – Даница Миланковић, Светлана Глишић
•    „Палчица” – Славица Златић Ковачев, Маја Томић
•    „Палчица” – Снежана Ћућа, Наташа Пејин
•    „Гуливер” – Надежда Срећков, Софија Јаковљевић
•    „Полетарац” – Слађана Гроздановска, Аја Мандић, Биљана Бошњаковић
•    „Цврчак” – Бранка Цицвара, Лидија Савић
•    „Чаролија” – Александра Новаковић, Гордана Главић Годунц
•    „Чаролија” – Тања Кузмановић, Катица Настић
•    „Весели патуљци” – Маја Радујков, Ивана Мучаји

Стручни сарадници за ликовнo
Јелена Тишма
Викториа Чикош
Драган Јајић
Душан Басара
Бојан Станков

od ovce do cilima Medium

manifestacije

Манифестације

Учешће деце на разним манифестацијама

Опширније...

Пријава