Почетна

О Установи

Боравак у вртићима

Вртићи

Вртићи

Службе

Јавне набавке

Активности

Контакт

ОБАВЕШТЕЊА ЗА РОДИТЕЉЕ

Остало

Павла Симића 9, 2100 Нови Сад, ел. пошта: predskolska.novisad@gmail.com

Телефон: +381 21 420 439;  +381 21 527 547

 

 

Подршка запосленима при повратку на посао

Поштоване колегинице,
С обзиром да  се 11.05.2020. враћамо на своја радна места, и започињемо рад са нашом децом,  добро би било да се упознамо са неким одговорима на питања која су нам посебно значајна.
Наравно да у овој ситуацији када живимо сви у неизвесности због пандемије корона вируса осећамо низ непријатних емоција попут страха, узнемирености, несигурности, беса, туге, нервозе, панике... То је потпуно у реду, нормално је  , па чак и пожељи очекивано. Ми смо јединствене особе на овој планети, и сасвим је прихватљиво да различито реагујемо на разне животне ситуације, посебно на оне ситуације које угрожавају нас и наше најближе.
Медјутим, живот иде даље, и без обзира на све околности у обавези смо и људски и морално да се вратимо на своја радна места и на најбољи и професионалан начин обезбедимо нашој вртићкој деци безбедан и прихватљив  боравак у групама вртића.
Оно што нас посебно забрињава је како у овим околностима у раду са децом испунити сва њихова очекивања, ако знамо да постоје правила физичког дистанцирања како би заштитили и дете и себе.
Знамо, да повратак деце у вртиће изискује и реадаптацију деце (а и одраслих), која подразумева и теже емотивно и физичко прихватање детета на одвајање од родитеља. Знамо да су сестре и васпитачи особе које у оваквим ситуацијама имају најбитнију улогу да својим пољупцем, загрљајем, мажењем, смирују дете , да је нежан додир нешто што је посебно важно, нешто што код деце изазива смиреност, сигурност и поверење.
Оно што је битно да знамо је СЛЕДЕЋЕ:
1. Свако дете и свака особа која нам дође у вртић,мора да се посматра као потенцијални носилац заразе корона вируса (никад не знамо ко је асимптоматичан преносилац, ко нема никакве симптоме, а позитиван је на вирус и могући преносник)
2. Корона вирус је респираторни вирус који се преноси капљично, кијањем и кашљањем заражене особе (ово је за сада једино доказано)
3. Сваки запослени, МОРА да има заштитну маску, наочаре или визир, по могућности рукавице
4. Дете може слободно да се узме за рукицу, да се загрли, стави у крило, ако је особа потпуно заштићена маском, наочарима и рукавицама
5.  Ако не носите рукавице, руке морају да се перу после сваког контакта сапуном и топлом водом, обришу папирним убрусом, који се баца у канту за контаминиран материјал.
6. Ако је неко и заражен, а кинуо Вам је у лице, не мора да значи да ћете се и Ви заразити (а може)
7. Јако је битно да правилно скидате заштитну опрему. То подразумева прво добро опрати руке и онда скидати опрему (ако имате рукавице прво баците рукавице у канту предвиђену за контаминиран материјал, затим оперете руке са топлом водом и сапуном у трајању од 20 секунди, после тога скидате визир, наочаре и маску. Затим поново перете руке топлом водом и сапуном 20 секунди. На крају бришете руке убрусом, убрус бацате у канту за контаминиран материјал)
8. Ако имате једнократне маске мењате их на 3 до 4 сата, после скидања их бацате у канту за контаминиран материјал. Ако имате памучну маску носите је 6 сати или мање, после скидања је искувавате, сушите и пеглате.
Дакле, оно што је најбитније је да у сваком моменту МОРАТЕ имати заштитну опрему, да  ЧЕСТО ПЕРЕТЕ РУКЕ топлом водом и сапуном, можете их и дезинфиковати алкохолом (не асепсолом).
Са децом можете слободно да имате контакт у виду додира јер под заштитном опремом мала је могућност (вероватноћа)  да заразите и њих и себе.
Строго водити рачуна да ЧИСТИМ РУКАМА скидате маске, визире и остало. Строго водити рачуна да се не дира лице, очи, нос и уста прљавим рукама.
Визири и наочаре могу да се дезинфикују потапањем у мешавину воде и хлора, тако да их после дезинфекције може користити и друга особа.
ЗАПАМТИТЕ:
НОШЕЊЕ МАСКЕ, ВИЗИРА ИЛИ НАОЧАРА КАО ЗАШТИТНЕ ОПРЕМЕ НИЈЕ СТВАР ИЗБОРА ВЕЋ ЈЕ ТО НАША РАДНА ОБАВЕЗА СВЕ ДОК ТРАЈЕ ОПАСНОСТ ОД ЗАРАЖАВАЊА ВИРУСОМ ЦОРОНА (О ЧЕМУ ЋЕМО БИТИ БЛАГОВРЕМЕНО ОБАВЕШТЕНИ).
Хвала!

manifestacije

Манифестације

Учешће деце на разним манифестацијама

Опширније...

Пријава