Izaberite stranicu

Сремска Каменица, Змајевац 2, Чика Јова

 Најслађи су плодови када је уложен рад, труд и љубав. Чика Јовина био-башта је настала у сарадњи са локалном заједницом, тј. са Дечијом еколошком академијом, уз помоћ родитеља и запослених у вртићу као  и уз посвећеност деце и веру да ће плодови рада бити видљиви и укусни.

   У дворишту вртића имамо контејнере за рециклажу папира и картона; пластичних флаша и стакла. Родитељи и деца свакодневно доносе материјале за рециклажу, допуњују контејнере, а за узврат нам је Дечија еколошка академија поклонила две издигнуте гредице за садњу.  На дно гредица деца су поставила картоне, а затим су их напунили земљом коју су родитељи донели. Родитељи су такође донели биљке за садњу: рузмарин; нану; босиљак; матичњак; расад парадајза, паприке, краставаца; цвеће кадифицу, невен… Договор са децом је био да се у једну гредицу ставе лековите биљке, а у другу поврће са цвећем ради бољег опрашивања.

   Алат за бригу о био-башти су нам обезбедили родитељи доносећи рукавице, грабљице, ашовчиће, кантице за заливање… Деца су направила заставице са илустрованим и исписаним именима биљака. Такође су заједно са васпитачима редовно обилазила баштицу и водила рачуна о биљкама.

   Након летњег распуста, обрадовали су нас први плодови чери-парадајза. Чика Јовини баштовани су допунили гредице са расадом јагода у нади да ће их први плодови обрадовати у рано пролеће.

Чика Јовина био башта1