Izaberite stranicu

Понедељак, 23.01.2017.године

У дворцу Еђшег изложбу дечијих ликовних радова „Одрастање уз уметност“ посетила су деца и васпитачи из вртића „Панда“. Галерија Матице српске и Предшколска установа „Радосно детињство“ организовали су изложбу поводом малог јубилеја – десет година сарадње на едукативним програмима за децу.

Изложба је свечано отворена  у четвртак, 19. јануара а трајаће до 03. фебруара.
Изложба је едукативног карактера а током трајања изложбе у простору дворца Еђшег реализјуе се и актуелни едукативни програм за васпитаче и децу Уметнички времеплов.

Мирослава Жарков, кустос галерије Матице српске, је на занимљив и приступачан начин упознала децу из вртића „ Панда ” о значајним догађајима и историјским личностима са репродукција уметничких дела из Галерије Матице српске. Уз помоћ маште путујући „Временском машином”, кроз игру и забаву, деца су научила како се рачуна време, шта је историја, ко су важне личности и које су то људске особине красиле јунаке, краљеве, даме, сликаре и сликарке, песнике, али и „обичне” људе. Идеја је да се уз одговарајуће усмеравање дечје пажње на одређене људске врлине дође до сазнања о узорима и моделима понашања и могућности да у машти деца замене улоге и постану неко други. На крају деца су из „ Временске капсуле ”, извлачила занимљиве поруке и питања која су им оставиле личности са слика из прошлих времена.
У креативној радионици „Очи отвори, слику створи“ уз питања и загонетке, посматрајући изложене дечије радове, деца су имала прилику да откривају интересентне детаље и мотиве приказане на маштовитим цртежима и сликама својих вршњака.

Након разговора са кустосом деца су инспирисана уметничким делима и дечијим радовима цртала и сликала свој доживљај са овог чудесног путовања.

Изложбу су посетили деца и васпитачи из вртића „Панда“
Средња васпитно-образована група, васпитачи: Снежана Тот Дражић и Владана Глушац
Најстарија васпитно-образована група, васпитачи: Весна Џакула и Маја Леђанац

Драган Јајић, Ликовни педагог