Izaberite stranicu

Заједнички простори у нашем вртићу већ дуго времена јесу места на којима је била највидљивија промена, а у тим променама учествовала су деца, али и сви одрасли. Колективно власништво над променом јесте нешто што инспирише и мотивише и децу и родитеље да се ти простори, користе, мењају…….

У заједничким просторима деца уче, истражују, проводе време са својим родитељима, вршњацима. У складу са својим интересовањима деца различитих група осмишљавају нове начине коришћења ових простора и користе све материјале и средства за процес игре и учења.  Деци су сви материјали лако доступни, простор позива на игру и истраживање, имају простор да изложе своје продукте, развијају симболичко изражавање и рану писменост.

У вртићу имамо Мали ликовни атеље, где деца имају прилику да се  у малим групама  посвете ликовним активностима и истраживању различитих техника. Деца се подстичу на различите прераде својих доживљаја и искуства. Сам простор ликовног атељеа појачава  естетски доживљај и ствара осећај запитаности и зачудност. За овакву врсту активности јако је важно уважавати дечју потребу за миром, тишином, посвећеношћу, што је једино могуће у оваквом амбијенту.

Ови простори подржавају сарадњу и позитивну међузависност, уважавају иницијативу деце, развијају посвећеност, експериментисање и стваралаштво, различитост, припадност и персонализованост.

У заједничком простору родитељи имају прилике да заједно са својом децом истражују, бораве, учествују у изради дечјег портфолија. Такође имају простор где могу да се информишу,упознају са програмском концепцијом и продуктима дечјег стваралаштва,  едукују, подстичу своје родитељске компетенције.