Izaberite stranicu

У петак 10. Фебруара, у Новосадском дечијем културном центру у Радничкој , отворена  је изложба дечјих ликовних радова насталих у оквиру заједничког пројекта Музеја Војводине , ПУ „Радосно детињство“ Нови Сад и Новосадског дечјег културног центра под називом „Од чигрице до видео игрице“.

Picture1 1

У оквиру упознавања и повезивања са културним институцијама у локалној заједници остварена је сарадња са Музејом Војводине, Новосадским дечијим културним центром и ПУ „Радосно детињство“ Нови Сад.  Током септмбра 2022. године организовали смо посете деце и васпитача Музеју Војводине и погледали изложбу „Сан неолитске ноћи“ на којој је било приказано богатство археолошког наслеђа Србије, оруђе , посуде за чување хране и предмети од глине који сведоче о животу људи током неолитског периода. Деца су имала прилику да истражују и доживе свим чулима  различит садржај представљен на изложби (посуде од глине, оруђа од кости и камена, чиније са пшеницом у зрну, аутентично класје пшенице, играчке за децу, накит ) уз светлосне и звучне ефекте.—

У октобру 2022.године са кустосом-педагогом из Музеја Војводине настављамо сарадњу кроз интерактивни пројекат  Од чигрице до видео игрице у којем је учествовао и Новосадски дечји културни центар.  Деца су током посете Музеју упознала музејску делатност и разгледала  део  сталне поставке који се односи на праисторијску  археолошку збирку играчака,  и играчке давно минулих времена 19. и 20. века којима су се играла деца из  градских и сеоских средина.

Сарадња са Новосадским дечијим културним центром је реализована кроз ликовне активности  које су  се одвијале у простору атељеа НСДКЦ. Том приликом деца су радила технику вајања са глином  а обликовали су  фигуре по узору на предмете које смо видели у Музеју. Сви предмети који су том приликом урађени испечени су у грнчарској пећи и изложени у галеријском простору Новосадског дечијег културног центра.

Ликовне активности са децом и васпитачима водили су стручни сарадници за ликовно Јелена Тишма и Викториа Чикош у сарадњи са уредником ликовног програма Новосдаског дечијег културног центра Љубицом Танкосић, а реализатор програма у Музеју Војводине била је Владимира Станисављевић , музејски саветник-педагог.

У програму су учествовали вртићи:

„Вилењак“,Стручни сарадник-ликовни педагог Јелена Тишма

1.група – васпитачи: Мирјана Миросављев, Драгиња Мишић

2.група – васпитачи: Мирјана Кижевски, Дејана Лучић

 

„Чаролија“Стручни сарадник-ликовни педагог Викториа Чикош

  1. група – васпитачи: Милица Крстановић, Габриела Шпајзер
  2. група – васпитачи: Јелена Копривица, Милан Живковић
  3. група – васпитачи: Снежана Шандоров, Перица Петрић

 

„Калимеро“Стручни сарадник-ликовни педагог Викториа Чикош

  1. група – васпитачи: Тамара Кисо, Данијела Трнинић