Izaberite stranicu

Стручна посета је планирана и реализована на иницијативу стручних сарадника педагога Љ.Поповић из ПУ “Радосно детињство” Нови Сад и педагог- психолога С.Дивљан из ПУ “Радост” Нови Бановци, са циљем стручних размена између вртића који се налазе у различитим ПУ/локалним срединама.

Стручне посете су реализоване током целе године, њихов циљ је био хоризонтално учење, а предмет ове посете је био хоризонтално учење деце из различитих ПУ/ЛС кроз игру и дружење.
Стручна посета је уприличена у оквиру Дана Установе ПУ “Радост” из Нових Бановаца, који су обележавани током целе недеље, а деца су била у посети током  организованог “Пикника у вртићу”.
Деца су “на пикник” понела своју омиљену играчку, грицкалице и поклон честитку другарима из Нових Бановаца. Током “Пикника” кроз игру и дружење деца су се међусобно упознала и провела диван дан кроз игру и дружење на отвореном простору у дворишту својих нових другара. Након боравка на отвореном, деци је послужен ручак, а након тога су отишли у радне собе код својих нових другара да се упознају са њиховим простором за игру, учење и развој, и њиховим играчкама. Деца из “Биберчета” су се брзо уклопила у нови простор, нове другаре, уручили су им честитке и од њих добили цртеже да понесу за успомену на лепо дружење. На крају су их позвали да им узврате посету током летњег распуста.
У ову посету деца су ишла брзим возом од Новог Сада до Старе Пазове. Воз је био изузетно искуство за сву децу па и одрасле, јер у савременим условима живота воз није уобичајено средство превоза. Деца су се овом приликом упознала и са новим занимањима: машиновођа, кондуктер, отпремник возова. У Старој Пазови нас је сачекала директорица ПУ “Радост из Нових Бановаца Б.Бањеглав Клаћик, са аутобусом који је у сарадњи са градоначелником Старе Пазове обезбедила гратис, а који нас је превезао до вртића у Новим Бановцима. Током путовања, поред комфора у возу, организација је била изузетна и сви су нас веома уважили као значајне путнике. На железничкој станици у Новом Саду су нас дочекали родитељи, и деца су отишла својим кућама препуна дивних утисака и нових искустава.
Циљеви:
1.    Подстицање хоризонталног учења и размена кроз игру и дружење између деце у различитим вртићима/ПУ/ЛС.
2.    Упознавање деце са уређењем средине за учење и развој деце у другом вртићу.
3.    Проширивање искустава деце кроз упознавање са саобраћајним средством возом и путовање истим.
4.    Добијање повратних информација из угла деце о уређеном простору, организованим активностима; анализа, дискусија и размена идеја о могућностима даљег унапређења квалитета В-О рада и примена идеја у свом вртићу – консултовање са децом.
Учесници:
У посети је било 32-оје деце припремне групе васпитача Г.Секулић и З.Трнинић, из вртића “Биберче” из Футога, а у пратњи су ишли и два родитеља, васпитачи М.Вигњевић, С.Ј.Јовановић и стручни сарадник педагог Љ.Поповић.
Домаћини у ПУ “Радост” Нови Бановци су били: директорка ПУ “Радост” Нови Бановци – Б.Бањеглав Клаћик, стручни сарадник логопед М.Растовић-Келовић, васпитачи и деца свих узрасних група.
Посета је забележена камером. На крају је уприличено заједничко фотографисање и поздрав до наредног сусрета. Договорено је промовисање примера добре праксе хоризонталног учења путем званичних интернет страница обе установе.
Љ. Поповић, стручни сарадник педагог