Izaberite stranicu

Почетком септембра наш вртић угостио је екипу новосадског портала “Градске инфо“. Тога дана, на крају њиховог путовања, нису ни слутили каква их чаролија од вртића очекује када пређу мост Слободе и упуте се ка центру Сремске Каменице. Одмах поред основне школе, надомак Каменичког парка и реке Дунав, дочекала их је велика екипа другара и Чикајовинице 🙂 

Деца и одрасли провели су госте кроз пространо вртићко двориште. Деца су са одушевљењем показала где и са којим материјалима и средствима воле да се играју, истражују и уче, шта их тренутно интересује, ко им је најбољи друг и који је “сладолед“ најукуснији…

Наш вртић је због конфигурације терена каскадног типа и има више дворишних целина које обилују садржајима и активностима који тренутно заокупљају дечију пажњу. У доњем делу дворишта деца су показала где све може да се путује возом, шта се све од песка може направити и које игре могу да се играју на осликаном бетонском игралишту. У средњој дворишној целини екипа портала је за “мале новце“ љубазно услужена са три врсте најукуснијег дечијег сладоледа. Затим су биле на камповању и пикнику предходно помогавши да се направи шарени шатор од крпица и украсних трака. Помогле су деци да осликају бело платно шаторског крила маркерима за текстил и учествовале у заливању цвећа. Послужиле су се „палачинкама од кокоса“ у увек пуној блатњавој кухињи и „заложиле“ логорску ватру. Тада је било неопходно да се кратко одморе на љуљашци у хладу између два дрвета. 

Путешествије су наставиле на једној од тераса вртића где су са децом проналазиле животиње у сену и уживале у игри „На морском дну“. Провежбале су прецизност ситних мишића шаке ређајући ситне семенке пинцетом по задатој путањи. У горњем делу дворишта поред различитих пењалица су стигле да се провуку кроз ластиш- мрежу, одиграју фудбал на трави и заплешу уз музику коју је неколицина деце стварала на вртићком музичком зиду. На самом крају путовања, заједно са децом и васпитачима „спаковале су кофере и ушле у џип“ и путовање наставиле на „мору“ – јер машта може свашта! 

Водитељка портала је закључила да деца из нашег вртића расту у веома здравим условима те да се запослени и родитељи труде да деци усаде љубав према природи која окружује вртић. С обзиром да се вртић “Чика Јова“ налази између Фрушке горе и Дунава, у близини Каменичког парка, деца уписана у наш вртић, осим вртићког дворишта често користе све благодати природних ресурса из непосредног окружења.

Недуго после посете екипе портала, били смо у прилици да погледамо на који начин и из ког угла “Градске инфо“ презентују новосадске вртиће, а међу њима и нашег “Чика Јову“. Ако смо Вас заинтересовали, прилог можете погледати на следећем линку https://gradskeinfo.rs/otvaramo-vrata-vrtica-sigridrug-guliver-i-cika-jova-video-16-09-2021/.