Izaberite stranicu
  1. септембар 2022., Сремска Каменица, Змајевац 2, Чика Јова

  У оквиру пројекта Радионица за рециклажу, након посете родитеља екперта Ненада Маркова који нам је објаснио на који начин се производе и рециклирају лименке, група пред полазак у школу Рибице сазнају да се ускоро одржава Сајам лова, риболова и екологије.

   Већина родитеља је заинтересована за посету Сајма у Новом Саду те заједничким снагама организују сакупљање чепова јер је испред Сајма смештено Рециклажно острво на којем се за тридесет чепова или пет литара уља за рециклажу, једног електро-отпада добија бесплатна улазница за Сајам. Сервирка Марија нам доноси од куће велике пластичне чепове од цедевите, у кухињи Лепосава и Марија сакупљају чепове од јогурта и воћног јогурта како би „Рибице“ што пре сакупиле око шестсто чепова за двадесетак улазница. Деца након тога вредно броје чепове у већ направљене коверте од еко папира.

   На Сајам стижу деца, родитељи и васпитачице  и након посете Рециклажног острва и добијања улазница у договору са волонтерима еко-удружења Чепом до осмеха планирају да посете Чепков парк који личи на мали еко град који се простире на 700 m2 у виду полигона. Деца имају могућност да се упознају са правилним одлагањем рециклажног материјала. Волонтери заједно са децом пролазе кроз полигон, врше сортирање отпада, а затим играју игре које су направљене од чепова као што је игра меморије. Вртић „Чика Јова“ и група Рибице добијају поклончиће (мала пластична канта у коју су деца већ смислила да могу да зарезују бојице и оловке) и добијају диплому Еко-хероја.

 На Сајму посећују и штанд Србија шуме где се упознају са биодиверзитетом планинских предела Србије. У вртићу се диплома Еко-хероја урамљује и ставља на видљиво место са осталим дипломама и захвалницама, деца се осећају поносно што се баве веома важном пројектном темом у којој могу пуно да истражују и науче доста тога развијајући своју еколошку свест, али и деце и људи који су око њих причајући о процесу рециклаже.