Izaberite stranicu
  1. фебруар 2023., Сремска Каменица, Змајевац 2, Чика Јова

  На  Дан града Новога Сада биле су доступне бројне погодности за посете музеја, изложби, туристичких тура, галерија…

   Старија група „Врапчићи“ и група пред полазак у школу „Рибице“  су се одлучиле да посете Спомен збирку Јована Јовановића Змаја у Сремској Каменици.

   Кустоскиња музеја је спровела децу и васпитаче кроз Змајеву кућу детаљно објашњавајући и на занимљив начин причајући о животу и раду чувеног песника. Деца су на овај начин истражујући ближу локалну заједницу видела инструменте које је користио лекар Јован. Затим столицу на којој је седео, , кревет на којем је спавао, писаћи сто, камен којим је притискао папире са исписаним стиховима да му се не разлете јер је волео чист каменички ваздух па је често држао отворен прозор док је писао, књиге писане и илустроване његовом руком, часопис Невен, чекаоницу у којој је примао пацијенте…

  На крају обиласка деца и васпитачи су се задржали у дворишту крај крушке караманке која је засађена Змајевом руком. С обзиром да је ово година обележавања 190 година од рођења Ј.Ј. Змаја, ова крушка је заиста веома стара.  У јулу  месецу сазревају ове крушке те су деца нашег вртића позвана да дођу поново у посету и пробају ове дивне плодове.

   На овај начин су ове две групе деце у оквиру својих пројеката „Чувари здравља“ и „Путујемо…“ проширила своја сазнања као активни учесници у посети локалне заједнице као места учења кроз истраживање проширујући своја сазнања.

0 02 0a b568da449e8b369412f9e5b4abfb13e64994e9d035d5fb78bda6db8baebfa3e8 2bef9eefa685e1ac