Izaberite stranicu

Пројекат „Приче из мог краја“ је заједнички подухват Културног центра Новог Сада и ПУ „Радосно детињство“ Нови Сад. Током једногодишњег процеса у дванаест новосадских вртића смо радили технику стрипа помоћу које смо представили најзанимљивија места, грађевине и установе које су специфичне за одрећени део града.
Током рада на овом пројекту деца су се кроз забавне приче о локалним јунацима и догађајима боље упознала са својим окружењем и културом, локалном историјом и културним наслеђем. Тиме смо их подстакли да се заинтересују за своју прошлост, да кроз стрип приче истраже свој локални идентитет и окружење, уче о својој култури и традицији и да буду активни чланови своје заједнице.
Деца кроз стрип развијају визуелну писменост и вештине тумачења симбола и слика. Ликовно изражавање игра кључну улогу у развоју деце, доприносећи њиховом когнитивном, моторичком, емоционалном и социјалном развоју. Подстиче креативност, самопоуздање и критичко мишљење. Илустрације у стриповима помажу деци да интерпретирају причу, препознају емоције ликова и разумеју сложене концепте на визуелном нивоу. Ова вештина је важна за њихов креативни развој, а такође им омогућава да уживају у богатом свету уметности и дизајна.
Циљ нам је био да прикажемо наш град кроз дечју перспективу и да видимо како најмлађи суграћани доживљавају свој град. Шта је то што је њима интересантно и шта је њима важно…
У пројекту је учествовало тринаест васпитно образовних група из дванаест вртића: “Вилењак”, “Златна греда”, “Пчелица”, “Панда”, “Лептирић”, “Сунце”, “Споменак”, “Гуливер”, “Весели патуљци”, “Дуга”, “Пинокио” и “Невен”.
Стручни сарадник, ликовни педагог ЈЕЛЕНА ТИШМА