Izaberite stranicu

На конференцији међународног карактера „Примери добре праксе 2023“ одржаној 17. и 18.03.2023. у хотелу Норцев, а у организацији УВВ, наш вртић је, по позиву организатора презентовао четири стручна рада, а у панелном излагању су стручни сарадник и руководилац објекта излагали на тему: „Развијање односа са децом, породицом и међу запосленима-заједница и култура вртића“. Представљени стручни радови су настали тимски, кроз сарадњу свих профила. Тимови су се определили да кроз радове презентују различите димензије програма („Од добро бити, до добробити“, „Како подржавамо породицу кроз реални програм у вртићу Калимеро“ и „Важност истраживања и изазови у повезивању са локалном заједницом“).  На конференцији су представљена још два рада запослених у нашој установи- „Један дан у вртићу Звончић“ и „Материјали и средства у визуелној просторној целини као провокација за истраживање. Скупу су присуствовали и директорка установе, заједно са руководиоцем ВИИИ ПЈ.

Током првог дана имали смо прилику да чујемо уводна излагања колегиница из центара калстера из Земуна, Чачка и Новог Сада, као и излагање проф.др.сц. Лидије Вујичић са Свеучилишта у Ријеци. Скупу су се обратили и представници Министарства просвете и Уницефа ( Биљана Којовић и Весна Картал) које су издвојиле излагање колегиница из нашег вртића (Сања Миљевић и Драгана Тица) као конкретно, јасно , значајно и оснажујуће.

Колегинице из Земуна су изложиле како изгледа једна Зум посета, а колегинице из Чачка су представиле један пројекат који је реализован у једној узрасној групи.

Излагање проф. Лидије Вујичић се бавило стратегијама васпитача. Предавање је било мало теже пратити, јер је организовано путем линка, а трајало мало дуже. Снимак предавања ће бити постављен на сајту УВВ, као и презентације свих радова.

Други дан конференције је организован у сесијама. Колегинице су биле укључене у праћење свих сесија, тако да кроз заједничку размену искустава изложеног на сесијама и кроз дискусије издвајамо као посебно значајно:

  • Одлична организација конференције које је прошла у атмосфери подршке.
  • Размене искустава су се дешавале током цела два дана, не само током панел дискусија и сесија.
  • Један број презентованих радова је, по наводима аутора, настао кроз промене које су унели у своју праксу након стручне посете центру кластера Нови Сад. На свакој сесији, као и у завршном делу конференције, помињао се значај посета центру кластера Нови Сад у оснаживању практичара да имплементирају Основе програма.
  • Добили смо и повратну информацију учесника и организатора да је све што смо презентовали јасно и видљиво, а они који су били у прилици да посет центар кластера су дошли до закључка да све представљено ми „живимо“, што су и износили током деискусије.
  • Препознати смо од свих учесника као тим који јесте прерастао у заједницу, тако да све што излажемо добро и илуструјемо кроз примере из сопствене праксе.
  • Сматрамо да нам је потребна подршка у виду обуке на тему вештине презентовања, као и да су поруке које шаљемо изузетно значајне као подршка и мотивација колегама за уношење промена у сопствену праксу. Стога оне морају бити веома јасне и добро истакнуте. Вештине презентовања се УЧЕ. Било је занимљивих радова, али су различито допирали до публике, управо због начина презентовања.
  • Издвојили би радове колегиница из Титела и Нових Бановаца као веома инспиративне.
  • Рад колегиница из Новог Кнежевца је оставио снажан утисак јер су га представљале колегинице, од којих је једна на самом почетку, а друга на самом крају професионалне каријере. Представиле су искрено и аутентично начин на који међусобно сарађују и учествују у променама. Кроз рад су приказале први пројекат њигове васпитне групе, а у раду су све кључне тачке јасно видљиве.
  • Модератори су били јако подржавајући, јако су добро модерирали сесије.                                                        
Screenshot 20230324 125426 Chrome

Скенирањем кода можете погледати видео материјал са конференције „Примери добре праксе 2023“