Izaberite stranicu
1

Деца са дијабетесом и њихове породице се у свом свакодневном функционисању често суочавају са разним изазовима и тешкоћама и због тога је потребно пуно труда улагати у стварање што квалитетнијих услова за њихов раст и развој. Успостављање дијагнозе дијабетеса је изузетно велики стрес за породицу и дете и често је трауматично. У том периоду важно је читавој породици пружити подршку и помоћи родитељима да нађу ефикасан начин да се носе са новонасталом ситуацијом. Од кључног је значаја да родитељи разумеју природу ове болести, као и најбоље начине да помогну своме детету да са њом живи.

Начин на који ће дете прихватити и „носити“ дијабетес зависи највећим делом од начина на који се родитељи односе према томе. Одговорност родитеља у прихватању дијабетеса детета је веома велика, а такав је и терет који носе. Због тога је потребно родитеље разумети, оснажити, охрабрити и подржати их у прилагођавању целокупног породичног функционисања.

            Дијагностиковање дијабетеса код детета предшколског узраста је велики шок и захтева велику промену у свакодневном животу детета и целе породице. Веома је важно да дете има сталну подршку и разумевање, како код куће, тако и у вршњачком окружењу, школи или вртићу. Препознали смо потребу да о овој теми разговарамо и пружимо подршку деци и породици у нашој предшколској установи. 

                У мају 2023. године одржан је састанак у вртићу „Дунавски цвет“  са родитељима деце која болују од дијабетеса типа један, и уписани су у нашу Установу, на коме су се родитељи из различитих вртића упознали и разменили искуства, дилеме и идеје. Сврха састанка је била да се прикупе и размене искуства о боравку деце у вртићу, да се чују добре идеје и решења и разговара о ситуацијама и тешкоћама које се појављују или се могу појавити у свакодневној пракси. Састанак је водила психолог, Јадранка Лукић, васпитачица, Милана  Латиновић и сестра за превентивно здравствену заштиту, Зорица Љуковчанин. Теме о којима се разговарало биле су улога родитеља и породице у прихватању живота са дијабетесом, важност осамостаљивања детета и отворене комуникације у породици али и у вртићу. Значајан део разговора посвећен је функционисању деце у вртићу и сарадњи родитеља и васпитача и сестара за ПЗЗ. Већина родитеља има поверења у васпитаче, хвали њихово ангажовање и комуникацију коју имају са њима. Неке од реченица које смо чули су биле „…односе се према њему као да је њихово дете…“ или „ништа им није проблем“…“имам поверења у васпитаче…“

Родитељи су изнели своје дилеме и тешкоће, као и предлоге за унапређење услова боравка деце са дијабетесом у вртићу. На крају сусрета размењене су информације о подршци коју родитељи могу добити од релевантних Удружења. Повратна информација коју смо добили од родитеља је да им је овај сусрет био веома користан.

2

Након тога је уследио едукативни састанак са васпитачима и медицинским сестрама за превентивно здравствену заштиту, који је имао за циљ размену примера из праксе вртића, заједничко учење и оснаживање практичара у пружању подршке деци која имају дијабетес. Предшколска установа „Радосно детињство“ Нови Сад је у наставку својих активности успоставило сарадњу са Удружењем родитеља деце и младих оболелих од дијабетеса Србије „Аларм“ и са Удружењем „Плаво срце 021“.

Улога вртића и вршњака је такође веома важна у одрастању сваког детета и из тог разлога испланирана је даља подршка деци и породици.

  1. децембра 2023. године у малој сали СПЕНС-а реализована је радионица која је имала за циљ да васпитачи и родитељи кроз отворену комуникацију, граде односе поверења и међусобног уважавања, те заједничким снагама раде на креирању сигурног окружења у коме ће свако дете са дијабетесом имати прилику да се игра и учи са својим вршњацима, да буде срећно, остварено и прихваћено.
3

Радионица је реализована у сарадњи са Удружењем родитеља деце и младих оболелих од дијабетеса Србије „Аларм“. Радионицу је осмислио и реализовао тим стручњака запослених у ПУ „Радосно детињство“ Нови Сад: психолог Јадранка Лукић, педагог, Мина Панић и сестра за превентивно здравствену заштиту Вида Дроњак.