Izaberite stranicu

Дијагностиковање дијабетеса код детета  Диабетеспредшколског узраста је велики шок и захтева велику промену у  свакодневном животу детета и целе породице. Веома је важно да дете има сталну подршку и разумевање, како код куће, тако и у вршњачком окружењу, школи или вртићу. Препознали смо потребу да о овој теми разговарамо и пружимо подршку деци и породици.

10.маја 2023. у вртићу „Дунавски цвет“ одржан је састанак са родитељима деце која имају дијабетес тип 1 и похађају неки од вртића у оквиру Установе „Радосно детињство“. Сврха састанка је била да се прикупе и размене искуства о боравку деце у вртићу, да се чују добре идеје и решења и разговара о ситуацијама и тешкоћама које се појављују или се могу појавити у свакодневној пракси. Састанак је  водила психолог, Јадранка Лукић, васпитачица Милана  Латиновић и сестра за превентивно здравствену заштиту Зорица Љуковчанин. Теме о којима се разговарало биле су улога родитеља и породице у прихватању живота са дијабетесом, важност осамостаљивања детета и отворене комуникације у породици али и у вртићу. Значајан део разговора посвећен је функционисању деце у вртићу и сарадњи родитеља и васпитача и сестара за ПЗЗ. Већина родитеља има поверења у васпитаче, хвали њихово ангажовање и комуникацију коју имају са њима. Неке од реченица које смо чули су биле „…односе се према њему као да је њихово дете…“ или „ништа им није проблем“…“имам поверења у васпитаче…“

Родитељи су изнели своје дилеме и тешкоће, као и предлоге за унапређење услова боравка деце са дијабетесом у вртићу.

На крају сусрета размењене су информације о подршци коју родитељи могу добити од релевантних Удружења.

Повратна информација коју смо добили од родитеља је да им је овај сусрет био веома користан.

У наредном периоду планирамо хоризонталне размене међу практичарима у чијим групама бораве деца која имају дијабетес тип 1, како би се разменила добра искуства у стварању подстицајног и здравог окружења за сву нашу децу.